Letné terasy budú zarábať ešte mesiac

BRATISLAVA - Terasy pred reštauráciami, ktoré v posledných rokoch zmenili letný vzhľad miest, budú ešte asi jeden mesiac slúžiť hosťom. Niekedy v októbri ich majitelia zbalia. „Všetko závisí od počasia. Terasu sme otvorili už na jar a fungovať by mala ...


ILUSTRAČNÉ FOTO SME - ĽUBOŠ PILC

BRATISLAVA - Terasy pred reštauráciami, ktoré v posledných rokoch zmenili letný vzhľad miest, budú ešte asi jeden mesiac slúžiť hosťom. Niekedy v októbri ich majitelia zbalia. „Všetko závisí od počasia. Terasu sme otvorili už na jar a fungovať by mala určite ešte jeden mesiac,“ hovorí prevádzkarka pivárne Budvar v Bratislave Jana Zapletajová.

Prevádzkari reštaurácií majú všetky dôvody otvoriť terasy aj o rok. Pre mnohých znamenajú šancu, ako nevypadnúť z boja o letných zákazníkov. „V lete nás drží nad vodou hlavne terasa,“ opisuje situáciu v Žiline majiteľ Hokej clubu Rastislav Palutka, ktorý terasu prevádzkuje desať rokov. Rovnako dôležitá je aj v 1. Slovak Pube v centre Bratislavy. „Keby sme nemali terasu, obrat by sa nám cez leto oproti predchádzajúcim mesiacom znížil minimálne o polovicu,“ hovorí prevádzkar Alojz.

Väčšina reštaurácií sa snaží dať svojim terasám niečo jedinečné a odlíšiť sa od rastúcej konkurencie. „Každý druhý týždeň meníme jedálniček. Teraz máme napríklad zemiakové dni. Najesť sa dá už za 60 korún,“ hovorí vedúca banskobystrickej reštaurácie a pivárne Zlatý Bažant, kde môže maximálne sto ľudí vysedávať až do neskorej noci.

Letnými diskotékami pritiahli na svoju terasu zákazníkov v Harley-Davidson pube v Bratislave. „Ľudia sem chodia hlavne pre zábavu. Prednedávnom sme organizovali napríklad párty v štýle 80. rokov. Do kostýmov z toho obdobia boli oblečení aj čašníci,“ opisuje atmosféru na terase asistentka v pube, ktorý má podľa nej v lete trikrát viac zákazníkov ako v zime.

Množstvo terás v centre miest vyrástlo napriek tomu, že jej výstavba nie je podľa majiteľov lacná. „Je rozdiel, či dáte pred podnik „len tak“ dvadsať stoličiek, alebo do výstavby terasy investujete niekoľko stotisíc korún. Nás napríklad draho vyšlo už len spravenie dvojitej podlahy,“ hovorí prevádzkar 1. Slovak Pubu, ktorého terasa funguje druhý rok a návratnosť investícií sa očakáva najskôr o päť rokov.

Okrem výdavkov na výstavbu treba zaplatiť aj poplatky mestu, zabezpečiť dostatok jedla aj pitia, pohárov, starať sa každý rok o údržbu a počítať aj s tým, že podaktorým zákazníkom sa bude „odchádzať bez platenia“ ľahšie z terasy, ako keby sedeli vnútri.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

          Inzercia - Tlačové správy

          1. S dobrým pivom leto chutí
          2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
          3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
          4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
          5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
          6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
          7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
          8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
          9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
          10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
          1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
          2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
          3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
          4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
          5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
          6. S dobrým pivom leto chutí
          7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
          8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
          9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
          10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
          1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 310
          2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 763
          3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 961
          4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 773
          5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 187
          6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 020
          7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 627
          8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 613
          9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 358
          10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 753

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

          Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

          Podcast Dobré ráno

          Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

          Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

          ŠPORT

          Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

          Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

          Neprehliadnite tiež

          Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku stúpli

          V medzikvartálnom porovnaní stúpli takmer o tri percentá a v medziročnom porovnaní sa zvýšili o necelých 12 percent.

          V regióne, kde je kominárov málo, sa na nich čaká dlhšie

          Na Slovensku je okolo 800-tisíc domácností, ktoré majú komín. Kominárov je okolo 300.

          Štyri rady, ako sa vyhnúť studeným radiátorom v byte

          Vzduch v radiátoroch a potrubiach môže zdvihnúť náklady až o desať percent.

          Vykurovať sa začalo skôr. Účty ukáže až zima

          Výsledné platby za teplo mierne zdvihne studený január, ktorý bol najchladnejší za 20 rokov