Letné terasy budú zarábať ešte mesiac

BRATISLAVA - Terasy pred reštauráciami, ktoré v posledných rokoch zmenili letný vzhľad miest, budú ešte asi jeden mesiac slúžiť hosťom. Niekedy v októbri ich majitelia zbalia. „Všetko závisí od počasia. Terasu sme otvorili už na jar a fungovať by mala ...


ILUSTRAČNÉ FOTO SME - ĽUBOŠ PILC

BRATISLAVA - Terasy pred reštauráciami, ktoré v posledných rokoch zmenili letný vzhľad miest, budú ešte asi jeden mesiac slúžiť hosťom. Niekedy v októbri ich majitelia zbalia. „Všetko závisí od počasia. Terasu sme otvorili už na jar a fungovať by mala určite ešte jeden mesiac,“ hovorí prevádzkarka pivárne Budvar v Bratislave Jana Zapletajová.

Prevádzkari reštaurácií majú všetky dôvody otvoriť terasy aj o rok. Pre mnohých znamenajú šancu, ako nevypadnúť z boja o letných zákazníkov. „V lete nás drží nad vodou hlavne terasa,“ opisuje situáciu v Žiline majiteľ Hokej clubu Rastislav Palutka, ktorý terasu prevádzkuje desať rokov. Rovnako dôležitá je aj v 1. Slovak Pube v centre Bratislavy. „Keby sme nemali terasu, obrat by sa nám cez leto oproti predchádzajúcim mesiacom znížil minimálne o polovicu,“ hovorí prevádzkar Alojz.

Väčšina reštaurácií sa snaží dať svojim terasám niečo jedinečné a odlíšiť sa od rastúcej konkurencie. „Každý druhý týždeň meníme jedálniček. Teraz máme napríklad zemiakové dni. Najesť sa dá už za 60 korún,“ hovorí vedúca banskobystrickej reštaurácie a pivárne Zlatý Bažant, kde môže maximálne sto ľudí vysedávať až do neskorej noci.

Letnými diskotékami pritiahli na svoju terasu zákazníkov v Harley-Davidson pube v Bratislave. „Ľudia sem chodia hlavne pre zábavu. Prednedávnom sme organizovali napríklad párty v štýle 80. rokov. Do kostýmov z toho obdobia boli oblečení aj čašníci,“ opisuje atmosféru na terase asistentka v pube, ktorý má podľa nej v lete trikrát viac zákazníkov ako v zime.

Množstvo terás v centre miest vyrástlo napriek tomu, že jej výstavba nie je podľa majiteľov lacná. „Je rozdiel, či dáte pred podnik „len tak“ dvadsať stoličiek, alebo do výstavby terasy investujete niekoľko stotisíc korún. Nás napríklad draho vyšlo už len spravenie dvojitej podlahy,“ hovorí prevádzkar 1. Slovak Pubu, ktorého terasa funguje druhý rok a návratnosť investícií sa očakáva najskôr o päť rokov.

Okrem výdavkov na výstavbu treba zaplatiť aj poplatky mestu, zabezpečiť dostatok jedla aj pitia, pohárov, starať sa každý rok o údržbu a počítať aj s tým, že podaktorým zákazníkom sa bude „odchádzať bez platenia“ ľahšie z terasy, ako keby sedeli vnútri.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 13 310
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 414
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 219
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 947
  5. Kam do tepla v januári? 1 700
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 666
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 370
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 186
  9. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 896
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

V regióne, kde je kominárov málo, sa na nich čaká dlhšie

Na Slovensku je okolo 800-tisíc domácností, ktoré majú komín. Kominárov je okolo 300.

Štyri rady, ako sa vyhnúť studeným radiátorom v byte

Vzduch v radiátoroch a potrubiach môže zdvihnúť náklady až o desať percent.

Vykurovať sa začalo skôr. Účty ukáže až zima

Výsledné platby za teplo mierne zdvihne studený január, ktorý bol najchladnejší za 20 rokov

V bratislavskom Prievoze pribudne nový rezidenčný komplex

Rezidenčný komplex by mal podľa zámeru pozostávať z troch polyfunkčných objektov, garážového domu a súvisiacej infraštruktúry.

Ponuka nových bytov na Slovensku rastie rýchlejšie ako dopyt po bývaní

Ceny bytov majú v poslednom období rastúci trend.