Založenie pubu chce státisíce a kontakty

BRATISLAVA - Mať tak raz vlastný pub, sníva nejeden zákazník na posedení s priateľmi pri pive. Premeniť svoj sen na skutočnosť si však podľa skúsených prevádzkarov pivární, barov či kaviarní vyžaduje mať veľa peňazí, nervov a správne kontakty.


Výdavky na interiér skromnejšie zariadeného pubu môžu vyjsť do dvestotisíc korún. V cene je zariadenie baru so stoličkami, boxy na sedenie, klimatizácia či osvetlenie. Pokiaľ by si chcel podnikateľ vnútro podniku aj ozdobiť, môžu sa náklady zdvojnásobiť.

ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

BRATISLAVA - Mať tak raz vlastný pub, sníva nejeden zákazník na posedení s priateľmi pri pive. Premeniť svoj sen na skutočnosť si však podľa skúsených prevádzkarov pivární, barov či kaviarní vyžaduje mať veľa peňazí, nervov a správne kontakty.

„Zriadiť si v súčasnosti stredne veľký bar, môže stáť asi dva až tri milióny korún. Drahšie je to v centre ako na periférii mesta,“ povedal vedúci bratislavského podniku Umelka.

Výdavky na interiér skromnejšie zariadeného pubu môžu podľa neho vyjsť do dvestotisíc korún. V cene je zariadenie baru so stoličkami, boxy na sedenie, klimatizácia či osvetlenie. „Pokiaľ by si chcel podnikateľ vnútro podniku aj ozdobiť, môžu sa náklady zdvojnásobiť. Len starý šijací stroj stojí v starožitníctve päťtisíc korún,“ dodal prevádzkar Umelky.

Ak chce podnikateľ podávať v pube okrem nápojov aj jedlo, budú ho základné investície stáť o niekoľko stotisíc korún viac. „Len kvalitná pec na pizzu dnes stojí od štyridsať- do osemdesiattisíc,“ hovorí martinský podnikateľ, ktorý si želá ostať v anonymite.

Na začatie úspešného podnikania nestačí mať len peniaze. „Poznám majiteľov barov, ktorí sú solventní a nedarí sa im, pretože nemajú žiadne skúsenosti a nevedia, ako na to,“ opisuje chyby začínajúcich podnikateľov prevádzkarka bratislavskej pivárne Budvar Jana Zapletajová.

Okrem peňazí a skúseností vyžaduje otvorenie baru aj originálny nápad. „Treba prísť na trh s niečím novým, čo ešte konkurencia neponúka. Napríklad zaradiť do jedálnička zatiaľ neznámu orientálnu kuchyňu alebo spraviť zaujímavý interiér. Dôležité je tiež vedieť, aký podnik by radi navštevovali potenciálni zákazníci v danej lokalite,“ radí prevádzkarom nových podnikov majiteľ žilinskej pivárne Global Vladislav Golis, ktorý ho riadi už desať rokov.

O svojich skúsenostiach so založením podniku hovorí aj majiteľ Harley-Davidson Pubu v Bratislave Štefan Krištof: „Prvé mesiace sa z tržieb z baru určite vyžiť nedá. Podnikateľ by s tým mal dopredu počítať a zabezpečiť si iný zdroj príjmu.“

Zriadenie nového pubu si vyžaduje stráviť niekoľko hodín aj behaním po úradoch. „Vybaviť všetky potrebné dokumenty stojí asi 50-tisíc korún a trvá to tri až šesť mesiacov,“ poukazuje na ďalšie starosti zriaďovateľov barov prevádzkar z Umelky.

Náklady podnikateľa sa podľa majiteľov pivární môžu zvýšiť aj o finančné nároky takzvaných ‘vypaľovačov‘. „Ak nemáte vhodné kontakty, ktoré vás pred výpaľníkmi ochránia, na nový pub môžete zabudnúť,“ dozvedeli sme sa v bratislavských puboch v centre mesta. Podobnú skúsenosť s ‘mafiánskymi zdaňovateľmi‘ však nepotvrdili všetci oslovení majitelia barov.

IVETA MURŽICOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
          2. Rozprávkové tankovanie
          3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
          4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
          5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
          6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
          7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
          8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
          9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
          10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
          1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
          2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
          3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
          4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
          5. Rozprávkové tankovanie
          6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
          7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
          8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
          9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
          10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
          1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 645
          2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 918
          3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 425
          4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
          5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 322
          6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
          7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
          8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 748
          9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
          10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 546

          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

          Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

          Podcast Dobré ráno

          Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

          Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

          Komentár Zuzany Kepplovej

          Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

          Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

          Neprehliadnite tiež

          Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku stúpli

          V medzikvartálnom porovnaní stúpli takmer o tri percentá a v medziročnom porovnaní sa zvýšili o necelých 12 percent.

          V regióne, kde je kominárov málo, sa na nich čaká dlhšie

          Na Slovensku je okolo 800-tisíc domácností, ktoré majú komín. Kominárov je okolo 300.

          Štyri rady, ako sa vyhnúť studeným radiátorom v byte

          Vzduch v radiátoroch a potrubiach môže zdvihnúť náklady až o desať percent.

          Vykurovať sa začalo skôr. Účty ukáže až zima

          Výsledné platby za teplo mierne zdvihne studený január, ktorý bol najchladnejší za 20 rokov