Založenie pubu chce státisíce a kontakty

BRATISLAVA - Mať tak raz vlastný pub, sníva nejeden zákazník na posedení s priateľmi pri pive. Premeniť svoj sen na skutočnosť si však podľa skúsených prevádzkarov pivární, barov či kaviarní vyžaduje mať veľa peňazí, nervov a správne kontakty.


Výdavky na interiér skromnejšie zariadeného pubu môžu vyjsť do dvestotisíc korún. V cene je zariadenie baru so stoličkami, boxy na sedenie, klimatizácia či osvetlenie. Pokiaľ by si chcel podnikateľ vnútro podniku aj ozdobiť, môžu sa náklady zdvojnásobiť.

ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

BRATISLAVA - Mať tak raz vlastný pub, sníva nejeden zákazník na posedení s priateľmi pri pive. Premeniť svoj sen na skutočnosť si však podľa skúsených prevádzkarov pivární, barov či kaviarní vyžaduje mať veľa peňazí, nervov a správne kontakty.

„Zriadiť si v súčasnosti stredne veľký bar, môže stáť asi dva až tri milióny korún. Drahšie je to v centre ako na periférii mesta,“ povedal vedúci bratislavského podniku Umelka.

Výdavky na interiér skromnejšie zariadeného pubu môžu podľa neho vyjsť do dvestotisíc korún. V cene je zariadenie baru so stoličkami, boxy na sedenie, klimatizácia či osvetlenie. „Pokiaľ by si chcel podnikateľ vnútro podniku aj ozdobiť, môžu sa náklady zdvojnásobiť. Len starý šijací stroj stojí v starožitníctve päťtisíc korún,“ dodal prevádzkar Umelky.

Ak chce podnikateľ podávať v pube okrem nápojov aj jedlo, budú ho základné investície stáť o niekoľko stotisíc korún viac. „Len kvalitná pec na pizzu dnes stojí od štyridsať- do osemdesiattisíc,“ hovorí martinský podnikateľ, ktorý si želá ostať v anonymite.

Na začatie úspešného podnikania nestačí mať len peniaze. „Poznám majiteľov barov, ktorí sú solventní a nedarí sa im, pretože nemajú žiadne skúsenosti a nevedia, ako na to,“ opisuje chyby začínajúcich podnikateľov prevádzkarka bratislavskej pivárne Budvar Jana Zapletajová.

Okrem peňazí a skúseností vyžaduje otvorenie baru aj originálny nápad. „Treba prísť na trh s niečím novým, čo ešte konkurencia neponúka. Napríklad zaradiť do jedálnička zatiaľ neznámu orientálnu kuchyňu alebo spraviť zaujímavý interiér. Dôležité je tiež vedieť, aký podnik by radi navštevovali potenciálni zákazníci v danej lokalite,“ radí prevádzkarom nových podnikov majiteľ žilinskej pivárne Global Vladislav Golis, ktorý ho riadi už desať rokov.

O svojich skúsenostiach so založením podniku hovorí aj majiteľ Harley-Davidson Pubu v Bratislave Štefan Krištof: „Prvé mesiace sa z tržieb z baru určite vyžiť nedá. Podnikateľ by s tým mal dopredu počítať a zabezpečiť si iný zdroj príjmu.“

Zriadenie nového pubu si vyžaduje stráviť niekoľko hodín aj behaním po úradoch. „Vybaviť všetky potrebné dokumenty stojí asi 50-tisíc korún a trvá to tri až šesť mesiacov,“ poukazuje na ďalšie starosti zriaďovateľov barov prevádzkar z Umelky.

Náklady podnikateľa sa podľa majiteľov pivární môžu zvýšiť aj o finančné nároky takzvaných ‘vypaľovačov‘. „Ak nemáte vhodné kontakty, ktoré vás pred výpaľníkmi ochránia, na nový pub môžete zabudnúť,“ dozvedeli sme sa v bratislavských puboch v centre mesta. Podobnú skúsenosť s ‘mafiánskymi zdaňovateľmi‘ však nepotvrdili všetci oslovení majitelia barov.

IVETA MURŽICOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
          2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
          3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
          4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
          5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
          6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
          7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
          8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
          9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
          10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
          1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
          2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
          3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
          4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
          5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
          6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
          7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
          8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
          9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
          10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
          1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 639
          2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 241
          3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 202
          4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 111
          5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 409
          6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 812
          7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 043
          8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 424
          9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 309
          10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 661

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Autorská strana Michala Havrana

          Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

          Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

          Neprehliadnite tiež

          Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku stúpli

          V medzikvartálnom porovnaní stúpli takmer o tri percentá a v medziročnom porovnaní sa zvýšili o necelých 12 percent.

          V regióne, kde je kominárov málo, sa na nich čaká dlhšie

          Na Slovensku je okolo 800-tisíc domácností, ktoré majú komín. Kominárov je okolo 300.

          Štyri rady, ako sa vyhnúť studeným radiátorom v byte

          Vzduch v radiátoroch a potrubiach môže zdvihnúť náklady až o desať percent.

          Vykurovať sa začalo skôr. Účty ukáže až zima

          Výsledné platby za teplo mierne zdvihne studený január, ktorý bol najchladnejší za 20 rokov