Ak staviate dom, necháte si navrhnúť kuchyňu, akú si predstavujete. Ak bývate v byte, musíte sa uspokojiť s tým, čo máte. Najmä obyvatelia panelových sídlisk sa boria s veľkým problémom a tým sú malé kuchyne. „Slíže" veľké (skôr malé) dvakrát štyri metre stačia možno na to, aby ste v nich pripravili jedlo, nie však na to, aby sa do nich zmestil stôl, za ktorým môžete pohodlne stolovať. „Ak chcete mať v kuchyni viac miesta, musíte dať na chodbu chladničku. Keď dáte na chodbu chladničku, zistíte, že by sa vám zišla špajza," konštatuje projektant Ing. Karol Ferenčík.
Jedinou možnosťou, ako vytĺcť z kuchyne viac priestoru, je totálne ju prerobiť - vybúrať priečku alebo jadro, prípadne uložiť kuchynskú linku inak, ako bola pôvodne.
Po tejto možnosti však obyvatelia sídlisk nesiahajú až tak často. „Väčšinou na to nemajú dosť peňazí. Ak im stará kuchyňa doslúži, jednoducho len nahradia staré skrinky za nové," vysvetľuje realitu Jana Horská z kuchynského štúdia Gurman Club v Bratislave. Myslí si, že aj tí, čo nejaké financie majú, ich radšej investujú do stavebného sporenia na nový byt či dom, ako do nákladnej prerábky panelákovej kuchyne.
Podľa čoho si nové kuchyne vyberajú? „Podľa toho, koľko majú peňazí," konštatuje s úsmevom J. Horská. „Prídu a povedia: mám dvadsať-tridsať tisíc a potrebujem novú kuchyňu. Skúste sa do toho nejako vtesnať."
Pri výbere si však nechajú poradiť. „Aby sa kuchyňa opticky zväčšila, mala by mať kuchynská linka svetlú farbu. miestnosť sa tak presvetlí. Ešte väčší efekt dosiahnete, ak vymaľujete kuchyňu podobnou farbou, akú má kuchynská linka," radí J. Horská.
Pri zväčšení odkladacieho priestoru v kuchyni môžu pomôcť vysoké horné skrinky, do ktorých sa veľa zmestí.
Že obyvatelia sídlisk o možnosti prestavať si kuchyňu neuvažujú, potvrdil pre Nové bývanie aj M. Jelašič z kuchynského štúdia Interluxus v bratislavskej Petržalke. „Zo sto kuchýň, ktoré predáme, možno dvaja-traja kupujúci uvažujú o výraznejšej zmene."
Väčšinou idú na odbyt štandardné kuchyne v nižších cenových reláciách od 15 000 do 17 000 korún. „Sú pekné, lacné, ale taký obyčajný štandard," hovorí M. Jelašič a dodáva: „Ak predáme kuchyňu za päťdesiat tisíc, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude do paneláku."